Općinsko takmičenje iz historije

Danas smo bili domaćini posljednjeg općinskog takmičenja u šk. 2022/2023. godini. Učenici sedmih razreda osnovnih škola s područja općine Hadžići i općine Trnovo na kreativan su način odmjerili znanje iz nastavnog predmeta Historija, oblast: Historija Bosne I Hercegovine.

Takmičenje je koncipirano na način da je svaku školu predstavljao tim do šest učenika koji je kreirao rad u vidu izložbe, video uretka, igrokaza, recitala, interaktivne prezentacije i sl., a koji je bio baziran na historijskim činjenicama i kroz koji je pokazana funkcionalna primjena historijskog znanja i razumijevanja. Fokus takmičenja bio je na tematskoj oblasti Srednjovjekovna bosanska država, s obzirom na važnost isticanja korijena bosanske državnosti i kulturno-historijskog naslijeđa srednjeg vijeka.

U multimedijalnoj sali naše škole, timovi su javno prezentirali svoje radove, poslije čega je stručna Komisija u sastavu Lejla Muradbegović (predsjednik), Jasminka Lizde (član) i Jasmina Durović (član) pristupila ocjenjivanju učeničkih radova. Prema ocjeni Komisije, rad učenika naše škole, koji su kreirali i prezentirali: Lamija Čohadarević, Amina Softić, Ilhana Hasanović, Lamija Elezović, Medaris Čomor i Elmir Hrnjić, bio je najbolji.

Učenike je pripremao nastavnik historije Eniz Čolak.

Konačni rezultati takmičenja:

1.     OŠ „Hadžići“ Hadžići (tema: Tvrđave-zaboravljeno blago naše slavne prošlosti) – 47,66 b.

2.     OŠ „6. mart“ Hadžići (tema: Kultura i umjetnost srednjovjekovne Bosne) – 37,66 b.

3.     OŠ „Himi ef. Šarić“ Tarčin (tema: Vladari srednjovjekovne Bosne) – 36,66 b.

4.     OŠ „Zaim Kolar“ Trnovo (tema: Plemeniti i moćni vladar – Kulin ban) – 33,33 b.

Tim JU OŠ „Hadžići“ Hadžići, kao pobjednik općinskog takmičenja, predstavljat će općinu Hadžići na kantonalnom takmičenju. Međutim, najvažnije u vezi današnjeg takmičenja je to da će svi radovi imati mogućnost dalje prezentacije u smislu popularizacije historije Srednjovjekovne bosanske države te korištenja kao edukativnog materijala za nastavu iz predmeta Historija.

 

Zahvaljujemo se učenicima, nastavnicima, predstavnicima općine Hadžići i Komisiji na odličnoj saradnji i ističemo da nam je bilo zadovoljstvo ugostiti vas.

Najnovije objave

Juli 2024
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031